Середа, 24.04.2024, 18:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Валківський районний центр туризму, краєзнавства, екскурсій учнівської молоді

Головна » 2013 » Березень » 31 » ПОЛОЖЕННЯ про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах
20:37
ПОЛОЖЕННЯ про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах
 
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
11.08.2004 N 651

Зареєстровано в Міністерстві 
 юстиції України
 20 серпня 2004 р.
 за N 1036/9635

Про затвердження Положення про порядок
 організації індивідуальної та групової роботи
 в позашкільних навчальних закладах
 { Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 1123 (z1322-08) від 10.12.2008 } 
 Відповідно до статті 18 Закону України "Про позашкільну освіту" (1841-14) та з метою розвитку та підтримки здібних, обдарованих і талановитих вихованців (учнів і слухачів) Н А К А З У Ю: 
 1. Затвердити Положення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах, що додається. 
 2. Міністру освіти Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій довести Положення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах до відома керівників позашкільних навчальних закладів системи освіти. 
 Міністр В.Г.Кремень 


ПОГОДЖЕНО
 Голова Державного комітету України
 з питань фізичної культури і спорту М.П.Костенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
 Наказ Міністерства освіти
 і науки України
 11.08.2004 N 651
 (у редакції наказу
 Міністерства освіти
 і науки України
 від 10.12.2008 N 1123
 (z1322-08) Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2004 р.
 за N 1036/9635

ПОЛОЖЕННЯ
 про порядок організації індивідуальної
 та групової роботи в позашкільних навчальних
 закладах
 I. Загальні положення 
 1.1. Індивідуальна та групова робота в позашкільних навчальних закладах (далі - індивідуальна та групова робота) є однією з форм організації позашкільної освіти і проводиться з метою розвитку та підтримки обдарованих і талановитих вихованців (учнів і слухачів), здобуття ними практичних навичок та оволодіння знаннями в сфері науки, культури, мистецтва, фізичної культури та спорту для задоволення їх потреб у професійному самовизначенні і творчій самореалізації.
 До індивідуальної та групової роботи можуть також залучатися вихованці (учні і слухачі) з обмеженими можливостями з метою соціальної адаптації в суспільстві, залучення їх до активної творчої діяльності.
 Індивідуальна робота організовується з вихованцем (учнем і слухачем) відповідно до можливостей, інтересів, нахилів, здібностей з урахуванням його бажань, віку, психофізичних особливостей, стану здоров'я.
 Групова робота організовується у разі здійснення навчання з вихованцями (учнями і слухачами) за відповідними програмами або окремими предметами. 
 1.2. Індивідуальна та групова робота організовується за напрямами позашкільної освіти відповідно до типових навчальних планів і типових навчальних програм для гуртків, клубів, секцій, відділень, відділів, студій та інших творчих об'єднань, що затверджуються центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають позашкільні навчальні заклади, а також згідно з навчальними планами і навчальними програмами, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади. 
 1.3. До індивідуальної та групової роботи залучаються вихованці (учні й слухачі), які потребують професійної допомоги для поглиблення знань відповідно до їх творчих здібностей і обдарованості та вдосконалення набутих навичок, умінь, підготовки сольних номерів, партій, підвищення спортивної майстерності. 
 1.4. Індивідуальна та групова робота в позашкільних навчальних закладах здійснюється працівниками з вищою педагогічною або іншою фаховою освітою. 
 
 II. Організація індивідуальної та групової роботи 
 2.1. Індивідуальна та групова робота організовується в позашкільному навчальному закладі для вихованців (учнів і слухачів) цього закладу і проводиться з використанням різних організаційних форм проведення навчально-виховного процесу:
 заняття, урок, індивідуальне заняття, групове заняття, фізкультурно-оздоровчі та навчально-тренувальні заняття, репетиція, практична робота в лабораторіях, майстернях, теплицях, на науково-дослідних земельних ділянках, сільськогосподарських та промислових підприємствах, на природі, а також з використанням інших форм, передбачених статутом позашкільного навчального закладу.
 Групові заняття можуть організовуватися також у формі:
 об'єднання груп для проведення репетицій оркестрових, вокальних, хореографічних, хорових, театральних, циркових, інших колективів, постановки спектаклів, шоу-програм, концертів;
 екскурсій, експедицій;
 спортивних, туристських змагань, змагань із спортивно-технічних і прикладних видів спорту;
 походів, конкурсів, акцій, зльотів, виставок.
 Індивідуальні заняття можуть організовуватися також у формі:
 навчання гри на музичних інструментах, постановки голосу (або вокалу), читання нот з листа;
 індивідуальної трюкової, хореографічної, конкурсної підготовки; консультацій для слухачів, кандидатів у члени та дійсних членів Малої академії наук України з науково-дослідницької, експериментальної, пошукової, конструкторської та винахідницької роботи, краєзнавців-дослідників;
 пошукової роботи в архівах, бібліотеках, музейних сховищах;
 проведення дослідів, лабораторних досліджень, спостережень, обробки та узагальнення результатів пошуково-дослідницької роботи, комп'ютерної обробки спостережень;
 підготовки до участі в конкурсах, проектах, програмах дослідницького спрямування, у спортивних, туристських змаганнях, змаганнях із спортивно-технічних і прикладних видів спорту. 
 2.2. Індивідуальна та групова робота може проводитись у приміщеннях позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, навчально-виробничих комбінатів, підприємств, організацій, вищих навчальних закладів, наукових установ, на базі спортивних будівель, дитячо-підліткових і спортивних клубів, стадіонів відповідно до укладених договорів із зазначеними закладами та установами. 
 2.3. Підставою для організації індивідуальної та групової роботи є:
 наявність відповідних годин у типових навчальних планах і типових навчальних програмах для гуртків, клубів, секцій, відділень, відділів, студій та інших творчих об'єднань, що затверджені центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають позашкільні навчальні заклади, а також у навчальних планах і навчальних програмах, що затверджені відповідними місцевими органами виконавчої влади; розклад занять (уроків).
 У позашкільних навчальних закладах сфери освіти та фізичної культури і спорту організація індивідуальної та групової роботи здійснюється за навчальними програмами з видів спорту, затвердженими центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту, річними планами навчально-тренувальних занять навчальних груп, планами навчально-тренувальних занять, індивідуальними планами підготовки спортсменів груп спортивного вдосконалення і вищої спортивної майстерності, затвердженими керівником закладу. 
 2.4. Чисельний склад груп, у яких передбачається індивідуальне навчання, становить від 1 до 5 вихованців (учнів і слухачів).
 Чисельний склад груп у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах системи Міністерства культури і туризму України визначається типовими навчальними планами, затвердженими Міністерством культури і туризму України.
 Чисельний склад груп у закладах фізичної культури і спорту незалежно від підпорядкування, типів і форм власності визначається відповідно до навчальних програмам з видів спорту, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту. 
 2.5. Зміст проведеної індивідуальної та групової роботи обліковується в журналі проведення гурткової роботи.
 Керівник позашкільного навчального закладу та його заступники з навчальної, навчально-виховної роботи систематично здійснюють контроль за веденням журналів і забезпечують їх зберігання. 
 2.6. Педагогічні працівники та тренери-викладачі позашкільних навчальних закладів, які здійснюють індивідуальну та групову роботу, самостійно обирають форми і методи навчання і виховання з урахуванням вимог Положення про позашкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 N 433 (433-2001-п), і положення про відповідний тип позашкільного навчального закладу.
 Оплата їх праці здійснюється відповідно до чинного законодавства.
{ Положення в редакції Наказу Міністерства освіти і науки N 1123 (z1322-08) від 10.12.2008 } 
 Директор департаменту 
 професійно-технічної освіти В.В.Супрун

 

 

Категорія: Нормативно-правова база | Переглядів: 650 | Додав: tsg1970 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0