П`ятниця, 19.04.2024, 05:39
Вітаю Вас Гість | RSS

Валківський районний центр туризму, краєзнавства, екскурсій учнівської молоді

Головна » 2013 » Жовтень » 13 » ЗМІСТ І СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТУРИСТСЬКО-КРАЄЗНАВЧОГО НАПРЯМУ
19:39
ЗМІСТ І СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТУРИСТСЬКО-КРАЄЗНАВЧОГО НАПРЯМУ

Зміст і структура

 

 НАВЧАЛЬНИХ програм  з позашкільної освіти 

 

туристсько-краєзнавчого напряму

 Програми з позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму розроблені на виконання Закону України "Про позашкільну освіту”, Національної доктрини розвитку освіти, чинного Положення про позашкільний навчальний заклад.

У змісті програм враховані вимоги Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, а також Державного стандарту професійно-технічної освіти.

Навчальна програма як документ нормативно-регламентуючого характеру визначає зміст позашкільної освіти, основні вимоги до опанування навчального курсу, форми і методи організації освітньої діяльності.

Програми передбачають реалізацію змісту позашкільної освіти в гуртках, групах, інших творчих об’єднаннях позашкільних навчальних закладів.

Основною метою програм є надання позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму, набуття особистістю компетентностей у процесі занять туризмом, краєзнавством та спортом. Реалізація програм спрямована на набуття пізнавальної, практичної, творчої і соціальної компетентностей.

Пізнавальна компетентність туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти спрямована на оволодіння поняттями та знаннями із видів спортивного туризму, краєзнавства, історії, географії, археології, геології, етнології, народознавства тощо.

Значна увага приділяється ознайомленню дітей з природними та культурними особливостями  рідного краю, країни, світу. При цьому необхідним є оволодіння дітьми знаннями з історії рідного краю, світової цивілізації, географічних, етнографічних, історичних об’єктів. Також важливим є набуття знань учнями про морально-психологічні якості людини, способи організації змістовного дозвілля.

Практична компетентність туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти забезпечує формування краєзнавчих умінь та навичок, свідому діяльну участь у краєзнавчій роботі, збереженні та відродженні народних традицій, звичаїв, обрядів, прилучає до здорового способу життя. Також необхідним є розвиток умінь змістовно організовувати дозвілля засобами туризму і краєзнавства.

Творча компетентність туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти забезпечує набуття досвіду власної творчої діяльності, внеску в популяризацію спортивного туризму та краєзнавства, вміння реалізувати  творчі завдання, здатності проявляти творчу ініціативу. Крім цього, важливим є формування досвіду взаємовідносин людини з природою, вмінь проведення самостійних наукових досліджень.

Творча компетентність у змісті туристсько-краєзнавчого напряму спрямована на розвиток дослідницьких, творчих здібностей, системного, просторового і логічного мислення, творчої уяви, фантазії. При цьому необхідним є формування стійкого інтересу до туризму та краєзнавства, потреби у творчій самореалізації та духовному самовдосконаленні.

Соціальна компетентність туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти сприяє розвитку культури праці, досягнення високого рівня освіченості і вихованості. Важливим є емоційний, фізичний та інтелектуальний розвиток.

Значну увагу необхідно звертати на формування кращих особистісних рис (відповідальність, чесність, працелюбність, самостійність тощо), ціннісного ставлення до себе та інших, історико-культурної спадщини і навколишнього середовища, вміння працювати в колективі.

У процесі туристсько-краєзнавчої діяльності особливу увагу необхідно приділяти здатності вихованців до професійного самовизначення, творчого становлення, формування громадянської поведінки, патріотизму, любові до України.

Програми мають таку структуру:

              Пояснювальна записка.

              Тематичний план.

              Зміст програми.

              Прогнозований результат.

              Бібліографія.

Пояснювальна записка програми розкриває освітню концепцію навчального курсу, його мету і завдання. У ній подається коротка характеристика структури та окремих компонентів програми, особливостей організації та основні норми вивчення програмового матеріалу. Зазначено вікові групи та кількісний склад учнів, на яких розрахована програма. Представлено основні форми та методи проведення занять.

Тематичний план визначає перелік розділів, тем навчального матеріалу, визначає загальну кількість навчальних годин із розподілом їх на теоретичні та практичні заняття. Тематичний план представлено у вигляді таблиці.

Орієнтовний розподіл годин:

теоретичне заняттядо 2 години на тиждень;

екскурсія чи практичне заняття - 4 години;

одноденна подорож – 8 годин, 2-3 рази на рік;

дводенна  подорож – 14 годин, 1-2 рази на рік;

триденна  подорож – 22 години, 1 раз на рік.

Кількість навчальних подорожей на рік визначається конкретним тематичним планом.

Зміст програми розкриває зміст розділів, тем відповідно до тематичного плану. Наводиться перелік практичних робіт і форми проведення занять.

Прогнозований результат розкриває обов’язкові результати навчальної діяльності учнів за умови реалізації програми.

Бібліографія подає рекомендовану літературу педагогам та учням для використання в навчально-виховному процесі.

Кожна програма складена відповідно до рівня класифікації – початковий, основний і вищий – та  років навчання.

Програми передбачають наступність у засвоєнні й розвитку знань та вмінь, здобутих учнями (вихованцями, слухачами) на попередніх рівнях навчання, а також взаємозв’язок з навчальними дисциплінами загально-освітнього навчального закладу.

Програми гуртків, секцій, творчих об’єднань туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти передбачають індивідуальну роботу з вихованцями. Це регламентовано Положенням про позашкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 433 та Положенням про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 11.08. 2004 № 651. 

При підготовці програм були враховані положення основних нормативних документів:

       Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.1996 р.;

       Закон України "Про освіту” від 23.03.1996  № 100/96 – ВР;

       Закон України "Про позашкільну освіту” від 22.06. 2000  № 1841–III;

       Закон України "Про охорону дитинства” від 26.04. 2004 № 2402–III;

       Національна доктрина розвитку освіти, затверджена Указом Президента України від 17.04. 2002 № 347/2002;

       Концепція позашкільної освіти та виховання, затверджена колегією Міністерства освіти України 25.12.1996 р.;

       Положення про позашкільний навчальний заклад, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 06.05. 2001 № 433;

       Положення про порядок індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 11.08. 2004  № 651 тощо.

Керівники гуртків в установленому порядку можуть вносити зміни до розподілу навчального часу на вивчення окремих тем програми, плануючи свою роботу з урахуванням рівня підготовки та інтересів гуртківців, їх віку, стану матеріально-технічного забезпечення навчального закладу.

Наповнюваність гуртків та інших організаційних форм у позашкільному навчальному закладі встановлюється відповідно до п. 2 ст.18  Закону України "Про позашкільну освіту”

Збірник програм підготував авторський колектив у складі:

Савченко Н.В., Бондарчук Д.О., Бондарчук О.С., Колодько Н.І., Мельник В.В., Наровлянський О.Д., Наровлянська М.Д.,  Омельченко Д.Г., Петрова Н.М., Скриль І.А., Тяпкіна В.К.

            Науковий керівник - Биковська О.В., доктор педагогічних наук, професор.

Категорія: Програмне забезпечення | Переглядів: 1201 | Додав: tsg1970 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0